Uddrag af artikel i “VI FORÆLDRE” nr. 2 – Februar 2007
Alle snakker om stress, og den gode nyhed er, at der findes masser af måder at stresse af på. Her er 8 familievenlige forslag. Læs dem, bliv inspireret og prøv én – ad gangen. Less is more, som de gamle minimalister sagde, og hvor er vi lige henne, hvis vi stresser over at geare ned…?
Karin Svennevig interviewer Stig Seberg
Den selvbevidste
Sammenlign dig selv med dig selv.
Selvtilfredse mennesker stresser mindre, for stress er i bund og grund et tegn på utilfredshed og ubalance.
– Der er altid en masse, de andre klarer meget bedre. Men egentlig kan det jo være revnende ligegyldigt, om naboen har to biler, fire børn og et splinternyt tag på sin patriciervilla, hvis din familie er tilfreds med at bo, hvor I bor. Mit mål med balancehjulet (se mere herunder) er netop at sætte fokus på, hvor meget vi egentlig er tilfredse med. Hvad vi selv synes er vigtigt. Men jeg er godt klar over, at nogen måske vil bruge det modsat. Og få stress af alt det, der ikke er perfekt i livet, siger Stig Seberg.
– Prøv alligevel at se misundelsen lidt fra oven: Hvis du nu nyder at stå i kø i Netto, kan du jo godt blæse på, om de også har det sjovt i Irma.
Den velgørende
Træk vejret – og bliv naturligt lykkedopet
Tæl langsomt et-to-tre-fire-fem, mens du trækker vejret dybt ned i maven. Hold vejret og tæl til det firedobbelte (f.eks. 20, hvis du først talte til fem) og pust langsomt ud, mens du tæller til det dobbelte (f.eks. ti, hvis du først talte til fem). 1-4-2 kaldes denne rytme, som skal indøves, mens du er glad og afslappet. F.eks. i ferien. Efterhånden finder du din helt egen 1-4-2 rytme, der skal kunne give ren, sprudlende energi i enhver presset situation.
– Det er den amerikanske coach Anthony Robbins, der har fundet på den, men jeg bruger den rigtig meget, fordi den virker! En ren mirakelkur, når du lige har brug for at finde balancen igen, siger coach Stig Seberg, der er „balanceguru” i sit eget firma, Evolvia.
– Du kan selvfølgelig også bare trække vejret dybt og tælle til ti. Ikke helt så effektivt, men hurtigere, hvis du en dag er lige ved at eksplodere….
Den svære
Vær til stede
At have sine tanker på jobbet, når man endelig er hjemme. Det er vildt stressende. Og almindeligt. Men prøv alligevel at lande helt, når familien skal være sammen. Sans dig frem til dit eget nærvær, råder Stig Seberg, der selv er far til Mads på otte og tvillingerne Christian og Gustav på seks:
– Smag på sovsen. Hvad smager den egentlig af? Snak om madens dufte. Se hinanden i øjnene. Lyt opmærksomt og føl. Brug sanserne til at mærke, hvor du er lige nu. Tag et par dybe indåndinger. Nogle dage virker det, men andre dage er bare „fraværsdage”. Det må vi så lære at leve med. Nærvær kan godt hjælpes på vej, men det er lidt ligesom med kærlighed: Du kan hverken planlægge eller fremtvinge sådan en tilstand, siger han.
Den nære
Find familielykken to og to
Et af de første tegn på stress er, at alt og alle bare er på tværs. Så er det en god ide at skille familien lidt ad. Se de „umulige unger” hver især, råder Stig Seberg:
– Prøv at snakke lidt sammen to og to. Positivt. Snak om, hvad I gerne vil og bliver glade for. Lyt og spørg. Det tager dampen af mange kriser, forsikrer han.
– Det er også vigtigt at få snakket med kæresten. Bare ti minutter eller en halv time nu og da, især når der er babyer i huset. Der sker så meget med kvinder i tiden efter fødslen. Det må være et af de tidspunkter i livet, hvor kvinden og manden biologisk er længst fra hinanden. Det er altså umuligt for os mænd at følge med, hvis vi ikke lige bliver briefet nu og da: Hvad der gør hende glad for tiden? Ked af det? Bange? Vred? Snak sammen, eller skriv det ned.
Den selskabelige
Hold dig til overskudsvennerne
Lav en liste over alle jeres venner og sæt kryds ved dem, du får energi af at være sammen med. Når din partner har gjort det samme, laver I en fælles energiliste og inviterer kun de venner, der gør jer begge to godt, foreslår Stig Seberg.
– I kan stadig mødes hver især med de venner, I har det forskelligt med. Pointen er at blive bevidst om, hvem I har det sjovest med, fordi det i sig selv giver mere energi til hverdagen og samværet. Skrot de energitappende venner, i hvert tilfælde for en stund, råder han.
Den afklarende
Find din lille hverdagslykke
Hvad gør dig glad. Hvor er dit åndehul i livet? Nu og her? Får du nyt overskud af at se dine børn lege? Af at besøge venner? Høre musik? Lægge puslespil? Telefonsludre?
– Når vi lige er blevet forældre, kan det være ret banale ting, der lader os op. Både min kone, Mariann, og jeg nød at tage en tur alene i Netto, dengang børnene var små: Stå dér i køen og bare vente. I fred og ro. Uden at kunne andet. Tømme hovedet. I Netto havde vi vores alenetid og kom hjem med to indkøbsposer og strålede af overskud, fortæller Stig Seberg.
Den personlige
Syv dages-kuren
„Hver morgen skriver du tre ting ned, som du ved, du bliver glad for i løbet af dagen. Når du skal i seng, skriver du de tre ting ned, der har gjort dagen til en god dag. Gør det i syv dage og bliv klogere på, hvad livskvalitet er for dig. Når først du ved, hvad du har brug for, vil du automatisk søge mere af det i din hverdag”.
Den humane
Deltids-perfektionist
Skriv alt, hvad der skal være perfekt i dit liv ned, uanset om det er huset, forholdet til partner eller børn, dit arbejde, dit udseende og dit omdømme. Noter så, hvad „perfekt” betyder for dig i hver enkelt kategori, prioriter dem og lav en turnusplan.
Tag en uge, hvor du bare er perfekt indenfor det første og vigtigste område. Lad alt andet flyde og oplev glæden ved at forfølge ét mål helhjertet, og nå det for en gangs skyld.
Efter en uge kan du så skifte til næste punkt på perfektionslisten.
– Men nu ikke noget med alligevel at ville nå det hele om lørdagen. Når et område er perfekt, skal du stoppe op og nyde hver enkelt lille detalje, formaner coach Stig Seberg.